Este clar faptul că asistăm la o campanie electorală atipică în care schimburile de idei sunt rare, și în care fiecare candidat încearcă să își mobilizeze și să își capaciteze propriul electorat. Vorbim aici de partidele care au șanse reale de a intra în Parlamentul României. Un caz aparte, prin prisma activității din ultimii 4 ani este USR, partid care în mod surprinzător în 2020 a reușit să ocupe câte un loc în fiecare Cameră a Parlamentului. Aflate la mâna hazardului, mandatele din județul nostru sunt de asemenea natură din cauza structurii etnice a județului. Sistemul de distribuire a mandatelor face ca doar UDMR să știe exact pe câte mandate minime se bazează: două la Camera Deputaților și unul la Senat. În rest, toate partidele participă cu mai multe sau mai puține șanse la loteria redistribuirii. Așa a fost și în 2020 când USR, clasat pe locul al patrulea la Senat, a ocupat un loc de senator în detrimentul PNL sau PSD. De atunci însă, s-au schimbat multe în USR Satu Mare. Condusă de Radu Panait, organizația județeană a USR s-a aflat într-un declin continuu, fapt confirmat de ultimele alegeri locale în care, deși a participat în tandem cu PMP, a scos un scor mult mai slab decât în 2020.
Asta în condițiile în care USR venea din opoziție, fapt care i-a asigurat, teoretic, un val de simpatie suplimentar. Ce s-a întâmplat? “Există o explicație”: Radu Panait! Mai exact metodele sale dictatoriale de a conduce organizația cu scopul clar de a-si păstra poziția de președinte. Fiind un partid format din membri cu un nivel intelectual ridicat și cu așteptări pe măsură privind corectitudinea politică, USR a pierdut o mare parte din membrii inițiali care nu au putut accepta un asemeneastil de a conduce. Iar cum echipele sunt formate din oameni, evident echipa USR s-a micșorat și în consecință a slăbit. Fapt care a făcut ca Panait să devină țintă a glumelor din spațiul virtual, glume care sugerează faptul că USR Satu Mare s-a micșorat în mod semnificativ:
Faptul că de pe listele pentru Consiliul Local Satu Mare a lipsit cea mai activă și apreciată consilieră locală USR, Annamaria Sinai, este exemplul cel mai elocvent că președintele USR a înlăturat orice eventual pericol la adresa sa.
De asemenea, suspendarea lui Dan Tordoi, cel care s-a bătut cu sistemul UDMR și a câștigat în instanță împotriva primarului Kereskenyi în speța privind obligativitatea cunoașterii limbii maghiare în primărie, este un semnal că Panait a condus in mod dictatorial organizația luând decizii discreționare chiar dacă acestea i-au favorizat adversarii politici.
Dacă revenim la alegerile actuale, observăm o diferență uriașă între ce a fost campania USR din 2020 și cea din 2024. Mai mult ca sigur Panait a constientizat mai multe aspecte:
1. Mandatele de deputat sunt la mâna norocului, deci nu merită cheltuiți bani și energie. Fapt care afectează și campania națională a USR, unde fiecare vot contează.
2. Activitatea sa parlamentară nu a fost una care să îi permită să dea ochii cu electoratul.
3. Și dacă ar fi vrut, nu ar fi avut cu cine face campanie, nici măcar la nivel de municipiu, cu atât mai puțin la nivel de județ.
În încheiere, dacă ne uităm la o postare de-a dumnealui care spune “să nu uităm de unde am pornit “, nu putem sa nu observăm ironia situației: a pornit de la o echipă bine închegată, entuziastă și pusă pe fapte mari. A reușit să o pună însă pe butuci prin deciziile luate atât în interiorul cât și în exteriorul partidului, una dintre ele fiind Robert Zob, senatorul care a clacat lamentabil la alegerile locale din Negrești unde în ciuda faptului că s-a bătut doar cu PSD, PNL neavând candidat, a scos un scor incredibil de mic. Rămâne de văzut dacă Panait va extrage lozul câștigător sau nu. Mai ales că partidul AUR îi suflă în ceafă.
Într-un moment de sinceritate involuntar, Radu Panait recunoscând că se bazează doar pe noroc: